Allerlei zaken spelen een rol bij het kiezen voor de juiste school; zaken die je in eerste instantie misschien niet mee zou nemen in je overwegingen zoals bijvoorbeeld:

  • Hoeveel leerlingen en hoeveel leerkrachten zijn er. Hiermee krijg je een beeld van de mate van persoonlijke aandacht die de school jou kan geven. Het landelijk gemiddelde ligt bijvoorbeeld 1 (fulltime) leerkracht per 12,5 leerlingen.
  • Hoe zit het met de doorstroom op de school? Soms willen leerlingen na het VMBO doorstromen naar HAVO. Kun je na jouw VMBO of MAVO op deze zelfde school bijvoorbeeld doorstromen naar HAVO of VWO als je dat zou willen?
  • Hoe zit het met de doorstroom naar het Beroepsonderwijs? Ofwel: hoeveel leerlingen van deze school stromen door naar het HBO of Wetenschappelijk Onderwijs.
  • Is er veel lesuitval op de school? Dat is belangrijk om te weten want een school met een hoog percentage lesuitval is dus minder goed in staat jou goed op te leiden.
  • Hoe tevreden zijn de leerlingen en ouders die een kind op deze school hebben (of hadden)? Ook geen onbelangrijke vraag! Wij ondervragen jaarlijks vele tienduizenden leerlingen en ouders naar hun mening over hun school en wij tonen je alle scores op tevredenheid.
  • Met welke kosten (ouderbijdrage, boeken etc) krijg je te maken op een school. De kosten kunnen per school nogal behoorlijk verschillen. Sommige scholen hebben bovendien allerlei 'buitenschoolse' zaken georganiseerd zoals reizen naar het buitenland; kosten die in de meeste gevallen door de ouders moeten worden gedragen.
  • Zijn er bijzonderheden te melden over de school? Scholenkeuze.nl geeft je namelijk ook inzicht in de financiele cijfers van een school.
  • Heeft de school mogeljkheden voor extra ondersteuning? Sommige leerlingen hebben misschien extra hulp nodig bij het maken van huiswerk. Dan is het handig als de school extra huiswerkbegeleiding aanbiedt. Ook dit soort zaken kun je laten meewegen.

Wil je weten welke scholen er allemaal zijn bij jou in de buurt? Klik dan HIER om alle scholen te bekijken.