Het is zover! Je gaat de volgende belangrijke stap in je leven maken want je gaat naar het Voortgezet Onderwijs! Veel basisscholen bezoeken samen met jou en je klasgenoten allemaal scholen in de buurt. Maar hoe weet je of je basisschool jou een goed advies geeft en of ze je wel kennis laten maken met alle scholen waartussen je kunt kiezen. Uiteindelijk wil je toch op de beste school terecht komen?

Helaas, de beste school bestaat niet! Het gaat er om welke school voor jou het meest geschikt is. Wij verzamelen daarom zoveel mogelijk gegevens en stellen die openbaar ter beschikking. Wij willen je zo breed en objectief mogelijk informeren zodat je als leerling (of als ouder) een gedegen keuze kunt maken voor een bepaalde school.

Bij het kiezen van een school moet je ten eerste rekening houden met het advies van de basisschool. De meeste scholen in ons land maken hierbij gebruik van de CITO toets. Die toets heeft, als het goed is, een idee gegeven van de mogelijke passende onderwijsvormen.

Vervolgens is natuurlijk belangrijk hoe scholen presteren. Een eerste belangrijke vraag is bijvoorbeeld wat het slagingspercentage is van een betreffende school (dus: hoeveel kinderen slagen erin een diploma te behalen). Verder zijn de sfeer en de uitstraling van de school natuurlijk van (grote) invloed.