De beste school bestaat niet! Het gaat er om welke school het beste bij jou past. Wij verzamelen daarom zoveel mogelijk gegevens en stellen die openbaar ter beschikking. Wij willen je zo breed en objectief mogelijk informeren zodat je een gedegen keuze kan maken.
Je kunt hier daarom veel relevante informatie vinden die je nodig hebt bij het kiezen van een school voor het voortgezet onderwijs. We beschikken over gevens van het Ministerie en de Onderwijsinspectie, maar tonen je ook reviews van de scholen.
Zoek een school op woonplaats of op postcode:
Op de kaart ziet u alle scholen. Zoom in met de + of - of zoek op plaatsnaam of postcode. Door een school aan te klikken treft u de gegevens aan over deze school en de waardering van ouders die een kind op die school hebben. Uitgebreid zoeken
Een school kiezen?


Praktijkonderwijs
In het laatste jaar van de basisschool moet de beslissing worden genomen welke school voor voortgezet onderwijs het meest geschikt is. Dit is een moeilijke keuze, zeker als er wat moeite is met leren. Het praktijkonderwijs is dan een mogelijkheid. Het praktijkonderwijs is in Nederland een van de vier vormen van voortgezet onderwijs. Deze opleidingsvorm is bedoeld voor leerlingen die ondanks extra begeleiding geen diploma op het vmbo kunnen halen.
Niet elke leerling kan zomaar naar het praktijkonderwijs. De leerlingen in het praktijkonderwijs moeten namelijk een aantoonbare leerachterstand hebben op hun leeftijdsgenoten. Een praktijkschool biedt uitdagend onderwijs. Je leert voornamelijk door te doen, niet door te lezen. Leerlingen krijgen de kans om zich te ontwikkelen door stages in de praktijk. Op deze manier weten zij hoe het er in hun mogelijke beroepssector aan toe gaat en kunnen zij meteen aan het werk als zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt.
Hoe maak je een keuze?
Links en rechts van dit blok tref je informatie aan over de soorten scholen die er zijn. Belangrijk om te weten is dat deze onderwijsstromingen vaak gepaard gaan met de zgn. denominatie. Dit laatste staat voor de geloofs- of levensovertuiging van waaruit de school opereert.
In dit deel van de website tonen wij de verschillende onderwijsstromingen en de specifieke kenmerken die bij deze stromingen horen. Door naar links/rechts te scrollen krijg je stap voor stap uitgelegd welke kenmerken er bij de specifieke onderwijsstromingen passen.
De informatie die je hier krijgt is informatie die wij hebben verzameld op de websites van de verenigingen of stichtingen die een bepaalde 'stroming' organiseren. De volgorde van tonen is volstrekt willekeurig! Scholenkeuze.nl adviseert niet en wij hebben geen enkele voorkeur!
VMBO
Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, meestal afgekort tot vmbo, is een van de vier vormen van voortgezet onderwijs in Nederland.
De scholieren op het vmbo worden wel vmbo'ers of vmbo-leerlingen genoemd. Tot 1999 was de officiële benaming van deze onderwijsstroming mavo. Sommige scholen hanteren deze benaming echter nog steeds.
>> MEER INFORMATIE.....
HAVO
Het hoger algemeen voortgezet onderwijs dat veelal afgekort wordt als havo, is het op één na hoogste niveau binnen het voortgezet onderwijs. De havo is in principe geen eindonderwijs; het is algemeen vormend (theoretisch) en geen beroepsopleiding. De havo bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Verder geeft een havo-diploma toegang tot het vwo en tot een versneld mbo-traject.
Een havo-leerling kiest voor aanvang van het vierde schooljaar een profiel. Er zijn vier profielen:
- Natuur & Techniek
- Natuur & Gezondheid
- Economie & Maatschappij
- Cultuur & Maatschappij
VWO
Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs of vwo is een vorm van voortgezet onderwijs in Nederland. Een voltooide vwo-opleiding geeft toegang tot een verdere studie aan het Nederlandse hbo en het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. Het vwo duurt 6 jaar (leeftijd: 12-18 jaar) en bestaat uit atheneum en gymnasium. Ongeveer 20% van de basisschoolleerlingen gaat naar het vwo.
Net als de havo kent het vwo vier profielen (vakkenpakketten):
- Cultuur & Maatschappij (C&M)
- Economie & Maatschappij (E&M)
- Natuur & Gezondheid (N&G)
- Natuur & Techniek (N&T)
Bij de profielen Cultuur & Maatschappij en Economie & Maatschappij (met wiskunde C/A) ligt de nadruk meer op talen en de maatschappij, bij de overige profielen meer op wiskunde en natuurwetenschappen.
Speciaal Voortgezet onderwijs
Speciaal onderwijs is onderwijs voor kinderen met een handicap, chronische ziekte of stoornis. Deze kinderen krijgen in het speciaal onderwijs meer aandacht en ondersteuning dan in het reguliere onderwijs. Het Speciaal onderwijs is onderverdeeld in 4 clusters:
Cluster 1: blinde, slechtziende kinderen: Scholen voor visueel gehandicapte kinderen of meervoudig gehandicapte kinderen die slechtziend of blind zijn. De meesten gaan, met speciale begeleiding, naar het reguliere onderwijs. De overigen bezoeken speciale scholen.
Cluster 2: dove, slechthorende kinderen: Onder cluster 2 vallen de scholen voor dove en slechthorende kinderen, kinderen met ernstige spraakmoeilijkheden of taalmoeilijkheden en kinderen met communicatieve problemen, zoals bij bepaalde vormen van autisme.
Cluster 3: gehandicapte en langdurig zieke kinderen: Scholen voor leerlingen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, langdurig zieke kinderen en leerlingen met epilepsie.
Cluster 4: kinderen met stoornissen en gedragsproblemen: Scholen voor kinderen met psychiatrische stoornissen of ernstige gedragsproblemen en scholen die verbonden zijn aan pedologische (kinderkundige) instituten.

Onderwijs in Nederland
Hoe werkt het onderwijs in ons land? Wie betaalt of controleert? Hoe is het gesteld met de kwaliteit? Waar kunt u terecht met vragen of klachten?
Scholenkeuze helpt bij het maken van de juiste keuze en helpt ook om (alvast) te bekijken welke opleidingen aansluiten op bepaalde beroepen. Op Scholenkeuze.nl tref je relevante informatie aan over de 'organisatie' van onderwijs en de partijen die betrokkenheid hebben bij de organisatie. Bovendien kun je alle scholen opzoeken, kijken hoe scholen presteren en scholen met elkaar vergelijken.
Kwaliteit
De Inspectie van het Onderwijs houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs, zowel op het niveau van de scholen en instellingen als op het niveau van het onderwijsstelsel. Het toezicht op scholen en instellingen is risicogestuurd. Dat houdt in dat de inspectie op basis van de beschikbare gegevens vaststelt of er een risico bestaat op een ondermaatse onderwijskwaliteit. In dat geval doet de inspectie nader onderzoek.
Om ook gefundeerde uitspraken te kunnen doen over de kwaliteit van het onderwijsstelsel voert de inspectie steekproeven uit. Hierin vallen ook scholen en instellingen waar geen risico's geconstateerd zijn. De inspectie rapporteert jaarlijks over de kwaliteit van het onderwijsstelsel in het Onderwijsverslag en in verschillende publicaties.
Kwaliteit is niet alleen een kwestie van het oordeel van de Inspectie zo vinden wij. Kwaliteit bestaat ook uit de sfeer, onderling contact en andere 'zachte' vormen van waardering. Scholenkeuze is van mening dat 'kwaliteit' ook valt af te meten aan het oordeel van ouders met een kind op een bepaalde school. Vandaar dat wij zoveel mogelijk informatie verzamelen van ouders van een school; zij kunnen u helpen bij het vormen van een oordeel.
Schoolvakanties
De zomervakanties op basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs worden centraal vastgesteld. Voor de overige vakanties gelden zogenaamde 'adviesdata' en zijn scholen dus enigszins vrij om zelf te kiezen.
Wanneer u als ouder buiten de schoolvakanties op vakantie zou willen dan hefet u daarvoor speciale toestemming nodig van de school. De school dient deze aanvraag vervolgens af te stemmen met de inspectie. Scholen hebben geen/nauwelijks invloed op deze situatie.
Voor aktuele informatie over schoolvakanties verwijzen wij u graag naar de website van de Rijksoverheid. Deze informatie treft u HIER aan.
Ouderverenigingen
Er zijn in ons land talloze ouderverenigingen. Scholenkeuze.nl kan echter niet beoordelen welke verenigingen aktuele informatie verstrekken. Daarom verwijzen wij u naar slechts een kleine greep uit belangenorganisaties en ouderverenigingen.
OUDERS & COO is een landelijke organisatie van en voor ouders, ouderraden (OR) en medezeggenschapsraden (MR) in het protestants-christelijk en oecumenisch onderwijs. Zij zetten zich in voor alle ouders met kinderen in het primair en voortgezet onderwijs en in de kinderopvang. Het hoofddoel van OUDERS & COO is het stimuleren van een goede samenwerking tussen school en thuis, in het belang van de kinderen! Voor meer informatie klik HIER
Bekostiging
In het basisonderwijs worden de zgn. lumpsumbedragen voor personeelskosten berekend op basis van het aantal leerlingen dat de school op 1 oktober van het vorige jaar telde. In de vergoeding wordt er rekening mee gehouden dat ouder personeel meestal meer verdient dan jonger personeel door de zogenoemde gewogen gemiddelde leeftijd (GGL) in de lumpsum in te voeren. De optimale samenstelling van personeel en materieel hangt samen met de omvang van de school; Grote scholen besteden een relatief groter deel van hun budget aan onderwijzend, onderwijsondersteunend personeel en beheerspersoneel.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bepaalt de vergoedingen voor materiële kosten in het basisonderwijs aan de hand van programma's van eisen (pve's). Hierin staat op welke materiële voorzieningen en de bijbehorende bedragen de vergoedingen zijn gebaseerd. Het gaat onder andere om de afschrijvingstermijn van meubilair, maar ook om schoonmaakkosten of onderhoud aan het gebouw.
Klachten
Je kunt klachten over het onderwijs indelen in verschillende categorieën. Een klacht kan gaan over: •Het onbehoorlijk handelen van de leerkracht •Het onbehoorlijk handelen van de directeur •Het onbehoorlijk handelen van andere personen werkzaam op de school
- De relatie tussen bovengenoemde personen en het kind
- De relatie tussen bovengenoemde personen en de ouder
- Het onbehoorlijk handelen van het bestuur
- De lesmethode, de inhoud van het onderwijs
- Informatie die gegeven wordt via de schoolgids
- Klacht over tentamens /schoolonderzoeken, examens (zie overheid)
Klachten kunnen gaan over bijvoorbeeld begeleiding van leerlingen, toepassing van strafmaatregelen, beoordeling van leerlingen, de inrichting van de schoolorganisatie, seksuele intimidatie, discriminerend gedrag, agressie, geweld en pesten. Heeft u er eerst alles aan gedaan samen met de school uw probleem op te lossen? Heeft dit niet het gewenste resultaat en bent u ontevreden, dan kunt u spreken van een klacht. Ga naar www.onderwijsklachten.nl voor meer informatie en/of meld uw klacht bij de Inspectie.
Testen en examens
Er zijn in Nederland 2 belangrijke testen voor kinderen; de CITO toets en de NIO toets. De Cito toets meet wat kinderen hebben geleerd in 8 jaar onderwijs (de feitelijke schoolprestaties) en de NIO toets bepaalt wat kinderen ‘in huis hebben’ (de mogelijke schoolprestaties).
Beide toetsen kunnen gebruikt worden voor het kiezen van een vervolgopleiding: en in het algemeen komen de uitslagen goed met elkaar overeen, maar dat hoeft niet. Bijvoorbeeld als uw kind erg zenuwachtig of ziek was op de Cito-dagen, als de basisschool er om wat voor reden dan ook bij uw kind niet uit heeft kunnen halen wat erin zit of als uw kind motivatie- of andere problemen heeft gehad.
Ben je niet tevreden met de CIT score? Klik HIER voor meer informatie.
Inloggen